„Gânduri către sine însuși” - Marcus Aurelius

 Pentru început

        Am fost întrebat recent „De ce ți-a plăcut atât de mult această carte?” Mi-a luat ceva să mă gândesc la un răspuns concret. Primul cuvânt care mi-a venit în minte a fost „simplitate”. Într-o epocă în care minimalismul este atât de căutat și în care oamenii sunt grăbiți și agitați, o doză de calm nu strică. 


Marcus Aurelius



  „...nimeni nu pierde o altă viață decât cea pe care o trăiește și nici nu trăiește altă viață decât cea pe care o pierde. [...] Prezentul este egal pentru toți și timpul care se pierde este, așadar, egal, iar cel care se duce pare astfel foarte scurt.”


        Am făcut extrem de multe adnotări. Desene, bucăți de fraze, sublinieri, post-ituri, război în toată regula! Pe prima pagină am scris „dancing in circles” și „Expecto patronum!” Cam așa aș descrie într-un mod informal vorbele de duh ale lui Marcus: oamenii pornesc din punctul A și ajung în punctul B, dar apoi constată că B e tot A, dar singura diferență este experiența. 

          Cred că filosofia antică „se mănâncă” cu vorbe puține și cu gânduri mărețe. Mă simt inspirat de acești gânditori ai vremii, căci asta caut. Să simplific anumite procese ale gândirii și să folosesc memoria afectivă la o capacitate mai ridicată.


„Cât de putred și de fals este cel ce spune: <<Eu am ales să mă port față de tine în mod deschis.>> Ce faci, omule? Nu trebuie să o spui dinainte, se va vedea de la sine.”

        Marcus Aurelius ne invită la un exercițiu de empatie ce nu poate fi refuzat. M-am simțit exaltat de frumusețea găsită în simplitate și am învățat alte câteva lecții ce trebuie valorificate în viitor. 

 

„Care este arta ta? Să fii bun.” 

        Bunătatea este o valoare pe cale de dispariție. De ce? Pentru că ne bazăm pe prejudecăți și nu ne permitem să NE cunoaștem și să-i cunoaștem pe cei din jurul nostru. Maturitatea desăvârșită nu este greu de atins, dar dezumanizarea este un pericol iminent, o capcană în a cărei plasă (cel puțin eu) nu aș vrea să pic. Voi mai lăsa câteva poze cu experiența mea cititorească. Nu am cuvinte să-mi exprim mulțumirea și fericirea pe care am simțit-o în timpul lecturii.

        





        Mii de mulțumiri editurii Humanitas pentru acest exemplar. O carte dragă sufletului meu și o lectură memorabilă pentru 2020.

        Găsiți cartea aici.

Comentarii

Postări populare